CÉGTÖRTÉNET

 

 

A Gelkát, más néven Gépipari Elektromos Karbantartó Vállalatot 1960-ban alapította a Kohó- és Gépipari Minisztérium a kormány Gazdasági Bizottságának döntése alapján. Feladata volt, hogy az előtte működő Ravel (Rádió Vételtechnikai Vállalat) jogutódjaként, valamint az addig önállóan működő gyári márkaszervizeket egyesítve lássa el az elektromos tartós szükségleti cikkek garanciális, illetve garanciaidőn túli javítását, karbantartását. A vállalat a következő két évtizedben virágzásnak indult. Európában egyedülálló diszpécserközpontot hoztak létre, amely Budapesten a 333-333-as központi telefonszámon keresztül kapcsolatot tudott teremteni valamennyi szakszervizzel, ám a cégnek nem volt elég anyagi forrása az innovációra, nem tudott lépést tartani a műszaki fejlesztésekkel, így 1983-ban a nagyvállalat 80 tanácsi felügyelet alatt álló kisvállalatra bomlott szét.

 

A hálózat így részben megmaradt, csak egységében bomlott fel. A kezdeti 350 kirendeltség 1987-es évre 50-re csökkent. A kilencvenes évek végére napirendre került a privatizáció kérdése. A vállalat részvénytársasággá történő alakítása kudarcba fulladt, így végül a cégnél maradt egységeket előbb leányvállalatokká alakították, majd 1993-ban különálló korlátolt felelosségű társaságokká.

 

1993-ban így vásárolta meg a Krisztina Elektromos Gép és Készülékjavító Vállalatot a Kőfalvi család, amely ma is családi vállalkozásként működik, Krisztinavárosi Gelka Szerviz 2002 Kft. név alatt a régi vállalat jogutódjaként. A társaság ma már háztartási, híradástechnikai és vendéglátó-ipari készülékek szervizelésével foglalkozik. A szervizelés mellett a cég tevékenységi körei közé felvette a társasházkezelést, könyvelést, és gépárusítást is.